Kuchnia

Przepisy, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Nie od dziś wiadomo, że śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Co zrobić jednak, gdy nie mam czasu na przygotowywanie rano skomplikowanych, wykwintnych dań? Dobrym rozwiązaniem jest upieczenie wcześniej pożywnych minizapiekanek, które można zamrozić, a rano szybko odgrzać.

Chrupiące kuleczki z cukinią, szalotką i bazylią (źródło: thekitchn.com)

Składniki:

4 czubate łyżki mąki kukurydzianej, 1 szklanka mleka, 2 całe jajka + 2 żółtka, 1 szklanka śmietany kremówki, sól, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku (posiekane), 2 szalotki (drobno pokrojone), 2 małe cukinie (drobno starte), kilka garści parmezanu, świeża bazylia (posiekana), oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Wsyp do wysokiego naczynia mąkę kukurydzianą, stale mieszając, powoli dolewaj mleko aż do otrzymania zupełnie gładkiej masy. Ubij trzepaczką jajka, a następnie dodaj do nich śmietanę, sól i gałkę muszkatołową. Połącz wszystko z przygotowanym wcześniej ciastem.

2. Na patelni podsmaż cebulkę i czosnek. Dodaj startą cukinię – trzymaj ją na ogniu tak długo aż zmięknie.

3. Przygotuj formę do pieczenia muffinów. Do każdego otworu wsyp odrobinę startego parmezanu, łyżeczkę usmażonych warzyw oraz świeżą bazylię. Następnie zalej odrobiną ciasta.

4. Minizapiekanki włóż do rozgrzanego piekarnika na około 10-15 minut. Po upieczeniu możesz oczywiście zjeść je od razu lub poczekać aż wystygną i zamrozić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation